Duygusal Zekanın İŞ'te Etkisi

  1. Anasayfa
  2. Duygusal Zekanın İŞ'te Etkisi
  • Duygusal Zekanın İŞ'te Etkisi

    Duygusal Zekanın İŞ'te Etkisi

    Lukwise Röportajları - Erdem Ercan - Hayatın Ritmi Kurucusu


 Lukwise röportajlarında bu haftaki konuğumuz Hayatın Ritmi kurucusu Erdem Ercan. 


2020 yılında yaptığımız söyleşide, duygusal zekanın yaşadığımız süreçler için temel ihtiyaç olduğunu vurgulamıştınız. Bugüne geldiğimizde kurumsal hayat içerisinde bu ihtiyaca yönelik farkındalık ne yönde gelişti sizce?

2020 yılı için belirttiğimiz duygusal zekanın – duygularla akıllı olmanın- temel ihtiyaç olma durumu 2021 yılı içinde aynı sıcaklığı ile devam etti. Hayatımıza uzaktan çalışma ve hibrid çalışma kavramları dahil oldu. Çalışanların teknolojiyi daha fazla ve etkin kullanmasının beklendiği dijital bir dönüşüm yaşanmaya başlandı. Hatta çok yeni olarak, tüm sanal dünyaların, artırılmış gerçeklik ve internetin toplamı da dahil olmak üzere, neredeyse geliştirilmiş fiziksel gerçeklik ve fiziksel olarak kalıcı sanal alanın yakınsamasıyla oluşturulan kolektif bir sanal paylaşım alanı olan metaverse girdi bir de hayatımıza. Ancak bu kavramların hayatımıza daha çok dahil olması ile birlikte de özellikle iletişim, karar verme, yaratıcı düşünme ve inovasyon, liderlik konularında duygusal zekaya olan ihtiyaç daha da arttı. Çünkü, sanal ortamda yapılan görüşmelerde, dijital satış platformlarında, verimlilik ve sürdürülebilirlik için ekiplerin kaygı ve stres düzeylerinin yönetilmesinde, duygusal zekanın daha da gerekli olduğunun yaşanarak deneyimlendiği bir yıl geçirdik. Bu da duygusal zekaya yönelik ihtiyacın farkındalığının ve bunu geliştirmeye yönelik talebin artmasına sebep oldu.

 

Hayatın Ritmi olarak uzun yıllardır istikrarlı bir çizgi ile devam ettiğinizi görüyoruz. Son dönemde ne tür gelişmeler oldu bünyenizde? Yeni eğitimler var mı?

 

Dünyanın ilk ve en büyük duygusal zeka organizasyonu Six Seconds’ın Türkiye Partnerliğini 6 yıldır üstleniyoruz. Temel Duygusal Zeka eğitimlerimiz yanında, Duygusal Zeka Liderlik Programı, Duygularını Yönet, Yılmazlık Duygusal Çeviklik eğitimlerimizi ağırlıklı online olarak yurt içinde ve dışında çok değerli şirketlere sunduk. Bu eğitimlerimiz yanında duygusal zeka temelli iletişim, takım ve performans eğitimlerimizi de büyük memnuniyet dereceleri üreterek sunduk. Duygusal zeka koçluk paketlerimizi değerli yöneticilerimizle yürüttük. Değerli kuruluşlarımızın çalışanlarına yönelik bu dönemde sundukları keyifli molalarda Konuşmalar yaptık. Six Seconds duygusal zeka ve beyin profilleri envanterlerini gerek eğitim ve koçluklarımızda gerekse de şirketlerin iş alım ve değerlendirme süreçlerinde kullanmaları için sunduk. Envanterlerin, bilimsel makalelerin, araçların ve kitapların çevirilerini ekibimizle birlikte yapmak hem Türkçemize kıymetli bilgiler kazandırmanın mutluluğunu yaşatırken hem de eğitim ve koçluklardaki konuya hakimiyetimizi güçlendiriyor. Severek yaptığımız işte derinleşmemizi ve daha fazla uzmanlaşmamızı sağlıyor.


 

Belirttiğiniz gibi istikrarla ilerlerlerken Eğitim, Koçluk hizmetlerimizi derinleştirecek ve güçlendirecek yeni bir partnerliğimizi büyük bir heyecanla duyurmak isterim. Koçluk, liderlik ve strateji başlıkları öncelikli olmak üzere CMOE’ nin uluslararası 40 yılı aşkın, araştırmaya dayalı, pratik ve sürdürülebilir becerilere odaklanan eğitim, içerik ve uygulama deneyimi ile 2021 yılı itibariyle Türkiye partneri olarak faaliyet gösteriyoruz.

1978 yılında, iş yerinde uzun vadeli ortaklıklar kurma vizyonuyla Steven J. Stowell, PhD tarafından kurulan Center for Management and Organization Effectiveness (CMOE), dünya çapındaki organizasyonlarda binlerce lider ve çalışan için eğitim, koçluk, danışmanlık ve organizasyonel araştırma hizmetleri sağlayarak alanında bir lider haline gelmiş ve 60’tan fazla konu hakkında havacılıktan sigortaya, otomotivden telekomünikasyona, bankacılıktan gıdaya farklı sektörlerdeki müşterileri ile çalışarak onların;

• iş zorluklarının üstesinden gelmelerine,

• rekabet güçlerini artırmalarına ve

• çalışanları ile operasyonlarının performansını iyileştirmelerine olanak tanımaktadır.

 

Bu partnerliğimizle birlikte sunduğumuz yeni eğitim başlıklarını da kısaca özetleyeyim:

 

1.    “Cesur Yüzleşmeler Eğitimi”: Liderlerin ve/ veya ekip üyelerinin, çalışma hayatlarında hassas, tartışmalı veya zorlu bir konu hakkında cesur bir konuşma yapmalarının gerekli olduğu durumlarda (örneğin geri bildirim, performans görüşmelerinde) samimiyet ve cesaretle girilen üretken bir diyaloğun nasıl bir his olduğunu deneyimleme imkanını buldukları “Cesur Yüzleşmeler Eğitimi”

2.    “Koçluk İpuçları Eğitimi”: Liderlerin, ekip üyelerinin performansını iyileştirmek için pozitif bir etki yaratabilme,  insanların beklentilerine ulaşmalarına yardımcı olma, büyümeyi, sürekli gelişim göstermeyi ve yeni yeteneklerin gelişimini destekleme, organizasyonun hedeflerine ulaşması için performans gösterme, rekabet avantajını sürdürmeye yardımcı olma, organizasyonda gerçekten sürdürülebilir bir dönüşüm yaratmak için gereken bağlılık ve motivasyonu oluşturma da dahil olmak üzere her tür koçluk durumunda faydalanabilecekleri “Koçluk İpuçları Eğitimi”

3.  “Sonuçlara Yönelik Etki Etme Eğitimi”:  Sonuçlara yönelik etki etmenin ne olduğunu, bir lider olarak güç –otorite kullanmadan birinin sizin için bir şey yapmasını, insanların fikirlerinizi ve hatta ürünlerinizi “satın almasını”, destek istemek / almak, başkalarına ilham vermek ve motive etmek, insanları kendi düşünce tarzınıza gelmeye ikna etmek için anahtar yetenek ve davranışları öğrenmeyi ve deneyimlemeyi sağlayan “Sonuçlara Yönelik Etki Etme Eğitimi”

4.  “Yaratıcı Düşünme ve İnovasyon Eğitimi”:  “Hayata katabileceğimiz değer ile yaratabileceğimiz fark, bir fikri bulmakla ve o fikri hayata geçirebilmekle başlar.” cümlesinden hareket ederek hazırlanan, organizasyonların inovasyonu beslemek, birey ve ekipler düzeyinde yaratıcı düşünmeyi harekete geçirmek, çoklu düşünme ve değerlendirme pratiklerini geliştirerek yeni tarzlara yer açmak, içsel motivasyonu ve iyimserliği güçlendirerek olumlu değişim için kararlılıkla uygulamaya koymak için faydalanabilecekleri “Yaratıcı Düşünme ve İnovasyon Eğitimi”

 

Stratejik Liderlik, Sonuçlara Yönelik Liderlik Programı, Uzaktan Liderlik, Esnek Liderlik, Değişime Liderlik Etmek, İnsan Yönetimi, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık, Duygusal Zeka ile Satış, Çalışan Bağlılığı Yaratma, Koçlar için Duygusal Zeka Model ve Araçları eklenen eğitimlerimizden bazıları. Eğitimlerimizi kurumların ihtiyaçlarına özel olarak tasarlandığımızı da eklemek isterim. Çünkü, her kurumun kendisine has bir kültürü ve doğasının olduğunun farkındayız. Eğitimlerimizin yanında günümüz ihtiyaçlarına yönelik tasarlanan seminer ve konuşmalarımızın da olduğunu belirtmek isteriz.

 

Peki ekibiniz nasıl gelişti bu arada?

 

Ekip olarak şu anda 2020 yılına bakıldığında artan talepler doğrultusunda biz de büyüyüp genişledik. Ayrı birimlerin birlikte bir sinerji oluşturduğu bir ekip olduk. İletişim, Yurtdışı İlişkileri, İş Geliştirme, İçerik ve Eğitim Birimlerini ayırdık ve her birinin başına kendi alanında uzman ve deneyimli arkadaşlarla çalışmaya başladık. Ayrıca Hayatın Ritmi olarak sosyal sorumluluk kapsamında gençlerle birlikte yol almaya ve destek olmaya da önem veriyoruz. Genç kuşağın enerjisi, dünyaya bakış açısı ve yaratıcı düşünme becerileri geleceğin iş dünyasında çok önemli bir yerde. Bu nedenle yine ekibimize üniversitede okuyan ve kendini geliştirmek isteyen öğrenci arkadaşlarımızı da dahil ettik. Hep birlikte kendi ritimlerimizi de ekleyerek büyük ritmi oluşturuyoruz.

 


2022 yılına doğru yaklaşırken, 2021 yılında Hayatın Ritmi için en önemli gelişme neydi?

                 Buna tek bir cevap vermek diğerlerine haksızlık olur. :) 

 

İlk en önemli gelişme, Center for Management and Organization Effectiveness (CMOE)’ in 2021

yılı itibariyle Türkiye partneri olarak faaliyet göstermeye başlamamızdır.

İkinci en önemli gelişme ise, büyüyen ve alanlarında deneyimli bir ekiple eğitim, koçluk

hizmetlerinin yanında süreç değerlendirme ve danışmanlık faaliyetlerine ayırdığımız zamanın daha da artmasıdır.

Tabi tüm bunlarla birlikte Lukwise ile gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarda çok güzel faydalara, kazanımlara imza attık, çok verimli iş birlikleri gerçekleştirdik, yeni insanlar tanıdık.  Pandemi döneminde dijital dönüşümü de deneyimlemek ve uzaktan çalışmak kadar uzaktan eğitimlerin de aynı verimlilik ve kazanımlarını deneyimlediğimiz ve bu alanda da bilgi birikimimizi ve varlığımızı gösterebildiğimiz, deneyime yönelik gelişmeleri yaşadığımız bir yıl oldu.

 

2022 yılı beklenti ve öngörülerinizi de duymak isteriz. Hayatın Ritmi 2022’yi nasıl görüyor ve nasıl planlıyor?

 

2021 yılı içerisinde Davos’ ta “The Future of Work – İşin Geleceği” temalı “Dünya Ekonomik   Forum” unda 2025 yılında iş modellerinde ve süreçlerinde dijital dönüşüm ve yapay zekanın daha öne çıkması ve gelecekte bu işleri yapacak olan kişilerin sahip olması gereken becerilerin de önemli ölçüde değiştiği açıklandı. Bu da bize eğitimlerimizi, yeni beceriler elde edilmesi (reskilling) ve mevcut işleri daha iyi ve yetkin bir biçimde sürdürebilmek için farklı beceriler kazanılması (upskilling) üzerine kurmamız gerektiği ipucunu vermekte.

Önümüzdeki beş yıl içinde herhangi bir mesleği icra edebilmek için gerekli olan becerilerin ortalama %40’ı değişmiş olacak.

Hatta 2030 yılı için değişmesi ve kazanılması beklenen 3 ana beceri başlıklarını şu şekilde sıralayabiliriz:

1-     Daha yüksek bilişsel beceriler: Yaratıcı düşünme, karmaşık problem çözme, proje yönetimi, eleştirel düşünme ve karar verme, analitik düşünme ve inovatif olma, muhakeme ve fikirleştirme,

2-     Sosyal beceriler: Girişimcilik, kişilerarası iletişim becerisi ve empati, aktif öğrenme ve sürekli gelişim, liderlik ve sosyal etkileme, dayanıklılık, stres toleransı ve esneklik,

3-     Teknolojik beceriler: Temel dijital beceriler, teknoloji tasarımı, gelişmiş veri analizi.

 

Tüm bu tabloya bakıldığında 2022 yılı özellikle, organizasyonların işe duygu kattığı ve teknoloji ve yapay zekaya rağmen temelinde insanın olduğunun farkındalığını daha çok yaşayacağı ve bu nedenle de insana yatırımın güçleneceği bir yıl olacak.

Organizasyonlar bir yandan mevcudu yürütürken bir yandan da geleceğe dair stratejik iş gücü planını ve yol haritalarını çizmelidirler. Yeni iş modellerine uygun çalışacak ekipler yaratmalıdırlar.

Bu süreçte biz Hayatın Ritmi olarak bilgi ve tecrübemizle, değerlendirme envanterlerimizle ve tüm ekibimizle birlikte organizasyonlara yol arkadaşlığı yapmak için enerjimiz ve heyecanımızla hazırız.


Hayatın Ritmi profil sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.