Kurumsal Eğitim ve Koçlukta Yeni Bir Dönem

  1. Anasayfa
  2. Kurumsal Eğitim ve Koçlukta Yeni Bir Dönem
  • Kurumsal Eğitim ve Koçlukta Yeni Bir Dönem

    Kurumsal Eğitim ve Koçlukta Yeni Bir Dönem

    Lukwise Röportajları - Dr.Umut Ahmet Tarakçı - House of Human

Lukwise röportajlarında konuğumuz House of Human Kurucu Ortak ve CEO Dr. Umut Ahmet Tarakçı ile pandemi ile birlikte sektörde oluşan gelişmeleri konuştuk. 












Pandemi öncesi dönem ile pandemi sonrası sürece baktığınızda müşteri profilinizde, müşteri beklentilerindeki değişiklikleri nasıl gözlemlediniz? Bu değişiklikler sizlerin müşteri ile ilişkilerinizde ne tür düzenlemeler yapmanızı gerektirdi? Online eğitim satışı ile sınıf eğitim satışlarını karşılaştırdığınızda öne çıkartılması gereken söylemler neler olmalı?

Pandemi öncesi ve pandemi sonrası ihtiyaçlar eğitim açısından bakıldığında çok değişmedi. Müşterilerim açısından bakıldığında müşteri profili de değişmedi. Sadece pandemi dönemine ilave ihtiyaçlar çıktı. Bu ihtiyaçlar özellikle uzaktan iletişim, uzaktan yönetim, uzaktan liderlik, uzaktan satış gibi zaten yapılan faaliyetlerin uzaktan yapılmasına yönelik oldu.

Bir başka ihtiyaç türü de kişilerin bu süre içinde özellikle iş kaybetme korkusu, işte sağlığını kaybetme korkusu, gelecekle ilgili beklentilerinin olumsuzlaşması gibi başlıklarda destek ihtiyaçlarının artması oldu.

Biz de bu sürece destek olabilmek için bir çok webinar düzenledik. 3 ayda 90'dan fazla webinar düzenlemişiz.

Webinarlarda konu başlıklarını özellikle stres yönetimine ve bu dönemin sağlıklı şekilde geçirilmesine yönelik seçtik. 

Ayrıca özellikle koçların ve eğitmenlerin kendilerini yetiştirmelerinde bu dönemi fırsat olarak görmelerini istedik ve onlara da çeşitli programlar ve eğitim indirimleri sunduk.

Bu dönemin artan ihtiyaçlarından birisi de bireysel koçluk ihtiyacı oldu. Bu noktada kurumlar, özellikle üst düzey yöneticilerine bol bol koçluk aldırdılar. Bir süre duraksayan eğitimlerin; aynı dönemde koçluklar ile yer değiştirdiğini söylemek mümkün.

Eylül ayı itibariyle; benim görebildiğim kadarıyla talepler eski düzeyine geri geldi.


Online eğitim satışı ile sınıf eğitim satışlarını karşılaştırdığınızda öne çıkartılması gereken söylemler neler olmalı?


Bu konuda bizim öne çıkardığımız noktaları paylaşabilirim:

Birincisi online eğitimlerde süre sınıf eğitimine göre daha kısa olduğundan eğitimin akışının çok daha etkin olarak düzenlenmesi gerekiyor. Hem araların süresinin, hem de başlangıç ve bitiş saatlerinin katılımcıların hayatlarını destekleyecek saatlere alınması önemli.

Online eğitimler katılımcıların aktif olarak işin içinde bulunma miktarlarını arttırıyor; yani angajmanı artıyor.

Angajman artması, birkaç sebepten dolayı oluyor. Kullandığımız sanal ortamdaki odalarda paylaşımlar, anketler, sohbetler katılımcıların daha fazla eğitime katılmasını sağlıyor. Eğitimin öncesinde gönderilen bazı sorular, videolar; eğitim sonrasında gönderilen okuma parçaları, paylaşımlar gene bu angajmanı besliyor.

Bu zor dönemde çalışanlarına yatırım yapmaya devam eden firmalar, onlara çok değerli bir de mesaj vermiş oluyorlar; geleceğe umutla baktıklarını göstermiş oluyorlar.



Satınalmacılara, yaptığımız ve çok başarılı geçen diğer eğitimleri örnek olarak gösteriyoruz. katılımcıların sağlıklı bir şekilde evlerinden, huzurlu ortamda katıldıkları eğitimlerde öğrenme ve gelişme, diğer eğitimlerden daha az olmuyor. Hatta benim gözlemim daha çok da olabiliyor


Eğitim online olsa da yine birebir kanallar, geçmiş ilişkiler öne çıkıyor satış yapmak için mutlaka.Ama acaba bu süreçte, satışları dijital imkanlarla genişletme gibi bir fırsat da doğmuş olabilir mi? Yani bu kanallar vesilesi ile tanıtım ve bilinirlik biraz daha artıran kişiler ya da kurumlar oldu. Sizce bu tanınırlık satışa nasıl ve ne ölçüde yansıyabilir?

Satışları artırmanın yolu sosyal medyayı doğru kullanmaktan geçiyor. Ama hemen değil. Biraz açayım: Satışın gerçekleşmesi için, karar verici ile birebir bir temas kurmak gerekiyor. O yüzden sosyal medya ilk tanışma ve iletişime geçme mecrası olarak değerlendirilebilir. Satıştan önce teması geçtiğimiz kişiye bir fayda yaratmak ve onunla eğitim ortamı dışında bir ortamda görüşlerinizi ve bakış açınızı paylaşmak iyi olacaktır. Güven oluşturmayı satış anına bırakmak genelde o satışın olmamasına neden oluyor. Yani sosyal medya kapıyı açar ama kilidi açmaz; kilidi açan karşılıklı güvendir.


2021 yılı için kurumsal eğitim sektörü beklentilerinizi paylaşır mısınız?

2021 yılında kurumsal eğitimlerin artarak devam edeceğine inanıyorum. Çağın ihtiyaçlarını karşılayabilecek, yeni söylemler geliştirebilecek, dijitalleşmeyi benimsemiş, evrensel değerlerle düşünen yöneticilere ve çalışanlara ihtiyacımız var. Bu ihtiyacı desteklemenin ilk ve en önemli yöntemi eğitim. Firmaları yurt dışına taşıyacak öncelikleri anlayan Eğitim Kurumları; doğru içerikle bekledikleri karşılığı bulacaklardır. Ayrıca Türk koçların yurtdışında kendilerini göstermenin vaktinin geldiğini düşünüyorum. 2021 yılı bunun için doğru bir yıl olacaktır.

Fark yaratan koçlar ve Step Up programlarımız devam edecektir. Step Up programı kurumlara da açılacak, kurumların yöneticilerine çok uygun fiyatlarla Koçluk hizmeti aldırmaları sağlanacaktır. Bu noktada kurumuna uygun fiyatlar ile katma değer sunmak isteyen insan kaynakları yöneticileri bizimle irtibata geçebilir.


#evdekal 

Ortağı ve kurucusu olduğunuz, “House of Human” olarak “#evdekal” sürecinde hep aktiftiniz. En önemli katkılarınızdan biri de “Fark Yaratan Koçlar” etkinliği oldu. Öncelikle neden böyle bir etkinlik düşündünüz? Tasarımını nasıl yaptınız? Koçluk camiasına katkısı ne oldu?


Bu dikkatiniz için teşekkür ederim. Pandemi sürecinde 2 farklı proje ile koçluk camiasına katkı sunmaya çalıştık. Bunlardan birisi Fark Yaratan Koçlar yarışması. Yarışmanın sonuçlarına sizinle paylaştığım linkten ulaşabilirsiniz.Bu yarışmanın amacı çalışkan, üretken ve koçluk adına iz bırakmak isteyenleri gelişim yolculuğunda tutmak ve öne çıkarmaktı. Motivacraft firmasıyla, objektif verilere dayanarak koçları gelişimleri için teşvik ettik ve süreçte kalmalarına destek verdik.

Katılan koçlara da teşekkür ederim. 200'den fazla Koç oyuna dahil olarak desteklemiştir. Koçlar dernekler hariç kendilerini gösterecek uygun bir mecra bulmakta zorlanmaktadırlar. Halbuki çok değerli koçların sektör tarafından desteklenmesi ve öne çıkarılması gerekir. Biz de bunu yapmaya çalıştık.


"Diğer bir uygulamamız Step Up- Eş Koçluk oldu."

Eş Koçluk, koçların birbirine koçluk yapması olarak tarif edilebilir. Dernekler tarafından bu yapılan koçluklar; ücretli koçluk saati olarak kabul edilmektedir. Koçların bu dönemde saatlerini arttırmaları; birbirlerinin tecrübelerinden faydalanmaları ve birbirlerini desteklemeleri için yapılan bir uygulamadır. Mentornity altyapısı ve desteği, Kurşun Kalem Eğitimin desteği ile yaptığımız bu uygulamaya 490 koç katılmıştır. 


"Her iki proje de, dijital platformlarda gerçekleştirilmiştir. Katılan koçları; sanal ortama alıştırmak ve bu ortamda kendilerini ifade etmelerini sağlamak için çok değerli olmuştur. Yüzlerce Koç'tan, yüzlerce pozitif geri bildirim aldık Bunun için çok mutluyuz."




Okuma için bizlere güncel önerileriniz var mı?
"Okuma olarak yıl içinde kaybettiğimiz, koçluğun duayenlerinden Anthony Grant'ın kitaplarını tavsiye ediyorum."


Dr. Umut Ahmet Tarakçı ile WiseTalks'u tekrar izlemek için tıklayın