Wordpress'le Değişim

  1. Anasayfa
  2. Wordpress'le Değişim
  • Wordpress'le Değişim

    Wordpress'le Değişim

    Lukwise Röportajları - WP Okulu


Lukwise röportajlarında konuğumuz WP Okulu kurucusu Fikret Tozak. 


WP Okulu’nun kuruluş hikayesinden ve bugüne geldiği noktada sunduğu hizmetleri kurucusu olarak sizden öğrenebilir miyiz?

Değişim için önce çevrenizi değiştirin derler, gerçekten de öyle! WP Okulu’nun kuruluş hikayesi de böyle başladı. O dönem eşim Esra, Siemens’te çalışıyordu. Haftasonu müdürünün doğum gününe gideceğimizi söyledi. Ben başta gitmek istemesem de, sağ olsun beni kolumdan tutup götürdü. Doğrusu tanımadığım insanların arasında ne yapacağım diye düşünüyordum.

Doğum gününe Siemens’ten pek çok yönetici de katılmıştı. Bir ara sohbet esnasında bilgisayar öğretmeni olduğumu söyledim. Bir anda sorular gelmeye başladı: “WordPress biliyor muyum? Nasıl site kurulur?” vb.

O dönem yine özel bir firmanın Genel Müdürlüğünü yürüten, eski bir Siemens’li, her sene Mimar Sinan Üniversitesi’nde yaz dönemi WordPress eğitimleri açıldığını ama kontenjanların hızla dolduğunu ya da tatil sebebiyle katılamadıklarını iletti.

Benim onlara eğitim vermemi rica etti.

Böylece 2014 yazında 5 kişilik bir kadroya ilk WordPress eğitimimi vermiş oldum. Hepsi kendi web sitelerini kurdular ve çok memnun kaldılar. Beklentilerinin üstünde bir eğitim olduğuna dair geri bildirimler aldım. İşte o zaman, bunu bir işe dönüştürebileceğimi düşünüp; WP Okulu’nu kurmaya karar verdim. Öğretmenlikten istifa edip, eşimle birlikte firmamızı kurduk. Bu süreçte onun katkısı ve desteği büyüktür. O günden bugüne pek çok kişi ve kuruma eğitimler verdim. 30’u aşkın üniversitede WorkShop’lar yaptık. Çeşitli web projelerinde yer aldım. Udemy’de 20.000 üzerinde öğrencim oldu. Bunun yanında WP Kulüp’ü kurduk ve WordPress’i öğrenmek isteyenlerin hem yardımlaştığı hem de tecrübelerini paylaştığı bir online eğitim ve iş platformu oluşturduk.


Teknoloji alanında eğitimler veriyorsanız bunun her gün yenileneceğini bilerek hareket etmelisiniz.


WP Okulu bugün bir web sitesi kurmak, tasarlamak ve yönetmek yönünde birçok eğitim veriyor. Doğal olarak teknoloji hızla ilerlediği için bu konularda güncellemeler gerekebilir. Eğitim sonrası, bu konuyu takip edebilme imkanı oluyor mu eğitim alanların?

Teknoloji alanında eğitimler veriyorsanız bunun her gün yenileneceğini bilerek hareket etmeniz elzem! Bu nedenle eğitimleri güncel tutmak en önem verdiğimiz işlerden biri. Bunun yanında, kullanıcılar yüzeysel bilgiden çok neden-sonuç ilişkisi kurabilecekleri öğrenimler sağladıklarında ileride karşılarına çıkan problemleri daha kısa sürede çözebiliyorlar.


WP Kulüp üyeliği ile ilgili bilgi almak isteriz. Bu kulübe üye olmak ne anlama geliyor ve kimler, nasıl üye olabiliyor?

Öte yandan eğitim, sadece izlenen bir video olmamalı! İnsan sosyal bir varlık; öğrenirken etkileşimde olmalı, sormalı, arkadaşlık kurmalı, benzer sorunları yaşayanları görmeli, öğrendiği konu hakkında uygulama yapmalı, geri bildirim almalı. Eğitim ortamı tüm bunları sağlamalı. Hatta bir adım ötesinde; aldığı bu eğitimden bir "kazanç" sağlamak istiyorsa, ona bu konuda destek bile olabilmeli.

İşte tüm bu düşüncelerle WP Kulüp oluştu. Peki, neler var WP Kulüp’te:

  • Temel ve ileri seviye eğitimlerin tamamı (WordPress, SEO, Güvenlik, Hızlandırma, Adsense, Çok dilli siteler, İleri seviye E-ticaret)

  • Daha hızlı etkileşimde olmak için Özel WhatsApp grubu

  • Katılanların uygulama yapabilmeleri için herkese Ücretsiz WordPress Hosting

  • Her ay alanında uzman bir konuk ile online buluşma & Soru/Cevap

  • Siteniz ve yaptığınız çalışmaları sorabileceğiniz uzman teknik ekip

  • Her hafta Zoom toplantıları ile canlı buluşmalar

  • Her ay yeni bir eğitim

  • Eğitimleri tamamladığınızda indirip özgeçmişinize ekleyebileceğiniz ID’li Sertifika

  • WordPress & SEO gibi konularda İş imkanı


2020 yılında dijital hayat büyük oranda arttı. Hizmetlerin internet üzerinden tanıtımı yönünde talepler bu doğrultuda fazlalaştı. WordPress kullanarak herkes kendine site yapabilir mi? WordPress mevcut kullanıcıları, ileride kullanacaklar için eğitim ile nasıl destek almalarını önerirsiniz? Eğitimler için nasıl bir vakit ayırmaları gerekli? 

Evet, WordPress ile dileyen herkes kendi sitesini kodlama bilmeden yapabilir. Herhangi bir şeyi öğrenmek zaman ister; bu ister WordPress olsun ister araba kullanmak... Öğrenme süresi uzadıkça heves azalır ve bir noktada bırakırsınız. Eğitimlerde en çok dikkat ettiğim konulardan birisi işte tam olarak bu! Size; yapacağınız siteye göre, doğru ve yeterli bilgiyi vererek ilerliyoruz. Böylece öğrenme süresi kısalıyor ve ortaya bir şeyler çıkardığınız için motive olup ilerleyebiliyorsunuz.


Web sitesi ve internet dediğimizde SEO mutlaka işin içine giriyor. SEO neden önemli? Doğru takip ve uygulama ne fark yaratıyor? 

SEO artık sadece web sitelerinde değil; pazar yerlerinde, üniversite makalelerinde ve arama yapılan her mecrada önemli. Arayan kişinin derdine derman olacak bir içerik oluşturup, bunu kullanıcı deneyimi ile birleştirdiğinizde; ziyaretçi sayınız artıyor, daha çok müşteri ediniyorsunuz, dolayısıyla sesinizi daha çok kişi duyuyor. İnternette bir iş yapıyorsanız önce SEO öğrenin desek abartmış olmayız sanırım.


WP Okulunun 2021 yılı için hedef ve beklentileri nedir? 

Öğrencilerimizden gelen taleplerle oluşturduğumuz bir yol haritamız var. Her ay yeni eğitimler eklemeye devam edeceğiz. Amacımız uygulamalı eğitimleri detaylandırıp, süreçleri iyileştirmek. 


WP Okulu profil sayfasını ziyaret etmek için tıklayın